Szynkowa przekąska
Szynkowa przekąska jest rezultatem nagłego olśnienia "Jaką przekąskę bez śmietany zrobić na chrzciny - już wiem ....". Od pomysłu do realizacji upīneło niewiele czasu. Przekąska zniknęła w 5 minut, może szybciej :-). Mi również bardzo smakowała :-). Polecam na małe, większe i całkiem duże przyjątka.
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu (jeśli masa będzie za bardzo zwarta, można dodać więcej majonezu)
- 2 - 3 łyżeczki posiekanej drobno pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 30 plasterków szynki domowej roboty (jeśli akurat nie ma takiej pod ręką to można ją zastąpić dobrą szynką "sklepową")
Przyrządzanie:
Jaja obrane ze skorupki, posiekaną pietruszkę i majonez włożyć do miseczki. Następnie wszystko razem zmiksować blenderem. Dodać pieprz i sól. Przygotowane plasterki szynki nadziewać pastą jajeczną, zawijając je w ruloniki. Żaby rulonik szynkowy nie rozwijał się spinamy go wykałaczkami. Układamy na półmisku i podajemy :-).
Smacznego.