Muffinki z porzeczkami

Muffinki z porzeczkami powstały wieczorkiem, zupełnie niespodziewanie zamiast babki z porzeczkami. W domu pojawiły się porzeczki, więc trzeba było coś wymyślić, aby się nie zmarnowały. No i mamy rezultat :-). Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny bezmlecznej
  • 1 szkl. czerwonych porzeczek (w zastępstwie może być użyty dżem malinowy lub wiśniowy)

Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Jaja lekko ubijmy (bez rozdzielania żółtka i białka), tak aby pojawiła się piana. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Roztrzepane jaja wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i ponownie mieszamy.

Przygotowujemy formę na 12 muffinek. Nakładamy ciasto a na wierch wsypujemy porzeczki. Można owoce przykryć cienką warstwą ciasta na muffinki. Tak przygotowane muffinki wstawiamy do nienagrzanego jeszcze piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stop. C przez około 40 minut.

Smacznego


Data wytworzenia: 2011-07-19 21:57 Autor: sanna Data publikacji: 2011-07-19 21:57 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2011-07-19 Osoba modyfikująca: sanna

Chat