Muffinki z porzeczkami
Muffinki z porzeczkami powstały wieczorkiem, zupełnie niespodziewanie zamiast babki z porzeczkami. W domu pojawiły się porzeczki, więc trzeba było coś wymyślić, aby się nie zmarnowały. No i mamy rezultat :-). Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki margaryny bezmlecznej
- 1 szkl. czerwonych porzeczek (w zastępstwie może być użyty dżem malinowy lub wiśniowy)
Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Jaja lekko ubijmy (bez rozdzielania żółtka i białka), tak aby pojawiła się piana. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Roztrzepane jaja wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i ponownie mieszamy.
Przygotowujemy formę na 12 muffinek. Nakładamy ciasto a na wierch wsypujemy porzeczki. Można owoce przykryć cienką warstwą ciasta na muffinki. Tak przygotowane muffinki wstawiamy do nienagrzanego jeszcze piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stop. C przez około 40 minut.
Smacznego