Kukurydziak z truskawkami
Kukurydziak z truskawkami jest ciastem, którego przepis powstał dziś. Byłam ciekawa jak będą pasowały do siebie : mąka kukurydziana i truskawki. Połączenie rewelacyjne. Ciasto nie jest lekkie i aromatyczne a jednocześnie pożywne. Mogą je robić również osoby, które wykluczyły ze swojej diety mąkę pszenną.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek (z górką) mąki kukurydzianej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 0,5 kg truskawek
- bułka tarta, margaryna do formy
Białka z jajek ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na typowy biszkopt. Ciasto wlewamy do formy. Wkładamy truskawki. Kukurydziaka pieczemy w temp około 180 - 190 stop. C przez około 30 - 35 minut, aż się zarumieni. Powodzenia i smacznego :-).