Kruchy blok czarno-bialy
Blok zrobiła moja szwagierka na święta, był taki dobry, że postanowiłam sama wykonać ten tuczący smakołyk. W końcu mamy tu prawie 3 tabliczki czekolady. Przysmak ze świąt zrobił się przysmakiem sylwestrowym :-). Polecam wszystkim łasuchom :-).
Składniki:
warstwa biała:
- 55 g masła
- 1 łyżka miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g podpieczonego ryżu preparowanego (podpiekany 10 minut w piekarniku w temp 180 stop. C)
warstwa ciemna:
- 55 g masła
- 2 łyżki miodu
- 150 g czekolady gorzkiej (ja użyłam "Jedynej" Wedla)
- 75 g podpieczonego ryżu preparowanego (podpiekany 10 minut w piekarniku w temp 180 stop. C)
Przyrządzanie:
Warstwa biała: Masło, miód i czekoladę włożyć do miski i podgrzać w na parze. Roztopić. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z ryżem. Powstałą masę wykładamy do blachy i równomiernie rozprowadzamy (blacha powinna być wysmarowana margaryną a na to powinien być położony papier do pieczenia).
Warstwę ciemną przygotowujemy identycznie jak białą. Wykładamy ją następnie na rozprowadzoną białą warstwę. Przykrywamy i dociskamy aby warstwy przykleiły się do siebie. Tak przygotowany smakołyk, dociśnięty pozostawiamy w chłodnym miejscu aby masa zastygła.
Potem już tylko kroić i zajadać. Pycha :-)