Kruchy blok czarno-bialy

Blok zrobiła moja szwagierka na święta, był taki dobry, że postanowiłam sama wykonać ten tuczący smakołyk. W końcu mamy tu prawie 3 tabliczki czekolady.  Przysmak ze świąt zrobił się przysmakiem sylwestrowym :-). Polecam wszystkim łasuchom :-).

Składniki:

warstwa biała:

  1. 55 g masła
  2. 1 łyżka miodu
  3. 150 g białej czekolady
  4. 50 g podpieczonego ryżu preparowanego (podpiekany 10 minut w piekarniku w temp 180 stop. C)

warstwa ciemna:

  1. 55 g masła
  2. 2 łyżki miodu
  3. 150 g czekolady gorzkiej (ja użyłam "Jedynej" Wedla)
  4. 75 g podpieczonego ryżu preparowanego (podpiekany 10 minut w piekarniku w temp 180 stop. C)

 

 

Przyrządzanie:

Warstwa biała: Masło, miód i czekoladę włożyć do miski i podgrzać w na parze. Roztopić. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z ryżem. Powstałą masę wykładamy do blachy i równomiernie rozprowadzamy (blacha powinna być wysmarowana margaryną a na to powinien być położony papier do pieczenia). 

Warstwę ciemną przygotowujemy identycznie jak białą. Wykładamy ją następnie na rozprowadzoną białą warstwę. Przykrywamy i dociskamy aby warstwy przykleiły się do siebie. Tak przygotowany smakołyk, dociśnięty pozostawiamy w chłodnym miejscu aby masa zastygła.

Potem już tylko kroić i zajadać. Pycha :-) 


Data wytworzenia: 2012-01-06 12:27 Autor: sanna Data publikacji: 2012-01-06 12:27 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2012-01-06 Osoba modyfikująca: sanna

Chat