Kruche maślane ciasteczka

Ten przepis na początku nie wydawał mi się kompletny i jakiś dziwny. Nie mniej postanowiłam wypróbować go i upiec maślane ciastka. Już pierwszy kęs ciastka zweryfikował mój pogląd i od tej pory uważam ten przepis za rewelacyjny. Wielkie dzięki autorce, lub po prostu osobie, która się nim podzieliła.

Pierwszą porcję ciastek zjedliśmy w 10 minut, a drugą ;-) w 5 minutek.

Przepis pochodzi ze strony: http://majanaboxing.blox.pl/ - jeszcze raz wielkie dzięki.

 

Składniki:

  1. 120g masła (ja użyłam Masła z Siedleckiej mleczarni - 74%)
  2. 3 łyżki cukru pudru
  3. 200g mąki pszennej
  4. torebka cukru wanilinowego ( oryginalnie  - kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego)
  5. masło roślinne do posmarowania blachy
  6. bułka tarta do blachy

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i zagnieść. Z gotowego ciasta ręcznie robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem roślinnym i posypujemy bułką tartą). Kulki spłaszczamy i robimy na nich wzorek widelcem.

Ciastka pieczemy około 20 - 25 (przynajmniej ja tak piekłam) minut w temperaturze  około 180 stopni.

Smacznego.

Data wytworzenia: 2011-12-05 10:00 Autor: sanna Data publikacji: 2011-12-05 10:00 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2012-01-17 Osoba modyfikująca: sanna

Chat