Kruche maślane ciasteczka
Ten przepis na początku nie wydawał mi się kompletny i jakiś dziwny. Nie mniej postanowiłam wypróbować go i upiec maślane ciastka. Już pierwszy kęs ciastka zweryfikował mój pogląd i od tej pory uważam ten przepis za rewelacyjny. Wielkie dzięki autorce, lub po prostu osobie, która się nim podzieliła.
Pierwszą porcję ciastek zjedliśmy w 10 minut, a drugą ;-) w 5 minutek.
Przepis pochodzi ze strony: http://majanaboxing.blox.pl/ - jeszcze raz wielkie dzięki.
Składniki:
- 120g masła (ja użyłam Masła z Siedleckiej mleczarni - 74%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g mąki pszennej
- torebka cukru wanilinowego ( oryginalnie - kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego)
- masło roślinne do posmarowania blachy
- bułka tarta do blachy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i zagnieść. Z gotowego ciasta ręcznie robimy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem roślinnym i posypujemy bułką tartą). Kulki spłaszczamy i robimy na nich wzorek widelcem.
Ciastka pieczemy około 20 - 25 (przynajmniej ja tak piekłam) minut w temperaturze około 180 stopni.