Kotlety z kalafiora
Przepis na kotlety z kalafiora otrzymałam od mojej teściowej. Są niezwykle pyszne i podbijają serca, każdego, kto ich spróbuje. Można je traktować jako część śniadania, obiadu lub kolacji, jako danie główne lub przystawkę. Dzieci je bardzo lubią (przynajmniej te z mojej rodziny :-)).
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 jaja
- 10 dag cebuli
- 15 dag bułki tartej
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przyrządzanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Następnie drobno posiekać cebulkę i lekko ją podsmażyć (aż się zarumieni) na b. małej ilości oleju. Ugotowany kalafior bardzo drobno posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę (ostudzoną), jaja, bułkę tartą (większość) i dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i sól. Z utworzonej masy formować małe kotleciki wielkości 1/2 dłoni. Następnie należy je obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po wyjęciu z patelni układamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe.