Kotlety z kalafiora

Przepis na kotlety z kalafiora otrzymałam od mojej teściowej. Są niezwykle pyszne i podbijają serca, każdego, kto ich spróbuje. Można  je traktować jako część śniadania, obiadu lub kolacji, jako danie główne lub przystawkę. Dzieci je bardzo lubią (przynajmniej te z mojej rodziny :-)).

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 jaja
  • 10 dag cebuli
  • 15 dag bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przyrządzanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Następnie drobno posiekać cebulkę i lekko ją podsmażyć (aż się zarumieni) na b. małej ilości oleju. Ugotowany kalafior bardzo drobno posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę (ostudzoną), jaja, bułkę tartą (większość) i dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i sól. Z utworzonej masy formować małe kotleciki wielkości 1/2 dłoni. Następnie należy je obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po wyjęciu z patelni układamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe.


Data wytworzenia: 2011-08-04 21:17 Autor: sanna Data publikacji: 2011-08-04 21:17 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2011-08-17 Osoba modyfikująca: sanna

Chat