Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką chodziły mi po głowie już bardzo długo. Któregoś wieczoru już nie wytrzymałam, no i zrobiłam tę pyszność. Danie robi się bardzo szybko i są bardzo dobre. Deser jak znalazł na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam.

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 masło lub masło roślinne
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowe
  • 4 duże jabłka
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 2 łyżeszki cynamonu

 

Przygotowanie:

W misce wymieszać razem mąk, masło, cukier i wiórki kokosowe. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmarować grubą warstwą masła. Do naczynia wyłożyć obrane i wydrążone jabłka, posypać rodzynkami a na końcu cynamonem. "Nadzienie" przykrywamy kruszonym ciastem. Pieczemy w temperaturze około 180 stop. C przez około 30 - 40 minut, aż się kruszonka przyrumieni. Można podawać na ciepło, ale danie jest pyszne również na zimno. Smacznego.


Data wytworzenia: 2011-10-13 10:33 Autor: sanna Data publikacji: 2011-10-13 10:33 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2011-10-20 Osoba modyfikująca: sanna

Chat