Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką chodziły mi po głowie już bardzo długo. Któregoś wieczoru już nie wytrzymałam, no i zrobiłam tę pyszność. Danie robi się bardzo szybko i są bardzo dobre. Deser jak znalazł na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 masło lub masło roślinne
- 1/2 szkl. wiórek kokosowe
- 4 duże jabłka
- 1/2 szkl. rodzynek
- 2 łyżeszki cynamonu
Przygotowanie:
W misce wymieszać razem mąk, masło, cukier i wiórki kokosowe. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmarować grubą warstwą masła. Do naczynia wyłożyć obrane i wydrążone jabłka, posypać rodzynkami a na końcu cynamonem. "Nadzienie" przykrywamy kruszonym ciastem. Pieczemy w temperaturze około 180 stop. C przez około 30 - 40 minut, aż się kruszonka przyrumieni. Można podawać na ciepło, ale danie jest pyszne również na zimno. Smacznego.