Gołąbkowa lazania
Gołąbkowa lazania powstała z bardzo prostej przyczyny. Miałam ochotę na gołąbki ale zabrakło mi kapusty i czasu. Co prawda dwa dni wcześniej z połowy kapusty powstał duszona kapusta z warzywami :-), ale i tak nie przeszkodziło mi to w stworzeniu tej potrawy.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej jest użyć wołowo - wieprzowego)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 opakowania ugotowanego ryżu białego
- sól
- pieprz
- 1/2 główki kapusty
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 kostka buliony wołowo - drobiowego
- olej do smażenie
- masło do smarowania naczynia żaroodpornego
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pół główki kapusty gotujemy w osolonej wodzie (kapustę wkładamy do wrzącej wody). Po ugotowaniu oddzielamy liście od głowy.
Cebulkę należy posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie wyłożyć do miski mięso, dodać jajko, sól, pieprz oraz podsmażoną na złoto cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy ryż i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Na liście wykładamy masę mięsno - ryżową a na masę 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pokruszoną 1/2 kostki bulionowej. Koncentrat rozsmarowujemy równomiernie. Kolejne warstwy wykładamy tak samo. Całość przykrywamy liśćmi kapusty. Na koniec polewamy naszą lazanie wodą.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 1 godziny - i gotowe
Polecam :-)