Gołąbkowa lazania

 

Gołąbkowa lazania powstała z bardzo prostej przyczyny. Miałam ochotę na gołąbki ale zabrakło mi kapusty i czasu. Co prawda dwa dni wcześniej z połowy kapusty powstał duszona kapusta z warzywami :-), ale i tak nie przeszkodziło mi to w stworzeniu tej potrawy.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej jest użyć wołowo - wieprzowego) 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 opakowania ugotowanego ryżu białego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 główki kapusty
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka buliony wołowo - drobiowego
  • olej do smażenie
  • masło do smarowania naczynia żaroodpornego
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Pół główki kapusty gotujemy w osolonej wodzie (kapustę wkładamy do wrzącej wody). Po ugotowaniu oddzielamy liście od głowy.

Cebulkę należy posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie wyłożyć do miski mięso, dodać jajko, sól, pieprz oraz podsmażoną na złoto cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy ryż i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy liśćmi kapusty. Na liście wykładamy masę mięsno - ryżową a na masę 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pokruszoną 1/2 kostki bulionowej. Koncentrat rozsmarowujemy równomiernie. Kolejne warstwy wykładamy tak samo. Całość przykrywamy liśćmi kapusty. Na koniec polewamy naszą lazanie wodą.

Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 1 godziny - i gotowe

Polecam :-)


 

Data wytworzenia: 2011-12-28 11:52 Autor: sanna Data publikacji: 2011-12-28 11:52 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2012-01-01 Osoba modyfikująca: sanna

Chat