Ciasteczka ze starej książki

Przepis ten pochodzi ze starej i grubej książki kucharskiej mojej teściowej. Przepis skrzętnie spisałam, ale nie obyło się bez modyfikacji. Oryginalnie zamiast cukru waniliowego dodawana jest skóra z cytryny, a same ciastka posypywane są grubym cukrem. Moje zmiany widoczne są poniżej :-).

Składniki (porcja około 30 ciasteczek):

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg margaryny bez-mlecznej (lub masła)
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy (lub skórka z połowy cytryny)

Żółtka oddzielić od białek i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy tak jak typowe kruche ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy formą ciasteczka. Poukładane, na wyłożonej pergaminem blasze, ciasteczka nakłuwać widelcem i pomalować roztrzepanym białkiem. Piec około 15 minut w temp 180 stop. C. na złoty kolor.

Smacznego


Data wytworzenia: 2011-05-01 16:24 Autor: sanna Data publikacji: 2011-05-01 16:24 Osoba udostępniająca na stronie: sanna Data ostatniej modyfikacji: 2011-05-01 Osoba modyfikująca: sanna

Chat