Ciasteczka ze starej książki
Przepis ten pochodzi ze starej i grubej książki kucharskiej mojej teściowej. Przepis skrzętnie spisałam, ale nie obyło się bez modyfikacji. Oryginalnie zamiast cukru waniliowego dodawana jest skóra z cytryny, a same ciastka posypywane są grubym cukrem. Moje zmiany widoczne są poniżej :-).
Składniki (porcja około 30 ciasteczek):
- 15 dkg mąki pszennej
- 10 dkg margaryny bez-mlecznej (lub masła)
- 5 dkg cukru pudru
- 2 jaja
- cukier waniliowy (lub skórka z połowy cytryny)
Żółtka oddzielić od białek i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto zagniatamy tak jak typowe kruche ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy formą ciasteczka. Poukładane, na wyłożonej pergaminem blasze, ciasteczka nakłuwać widelcem i pomalować roztrzepanym białkiem. Piec około 15 minut w temp 180 stop. C. na złoty kolor.
Smacznego