Ciasto WZ

W kategoriach: blog, Jedzonko, Słodkości, Drukuj
1 2 3

Ciasto WZ zrobiłam na bazie przepisu zamieszczonego w gazetce „palce lizać” dołączanej do gazety wyborczej. Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam wykorzystując składniki jakie akurat posiadałam w swojej kuchni. Ciasto zrobiłam z połowy porcji, ponieważ trzeba dbać o linię ;-), zwłaszcza gdy ma się zostać mamą :-). Wyszło bardzo pyszne :-).

Składniki:

 

Ciasto:

  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • olej do posmarowania blachy
  • tarta buka do posypania blachy.

 

Syrop:

  • ½ szkl. cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka nalewki malinowo-agrestowej (ja dodałam tylko odrobinę, aby móc potem zjeść przynajmniej kawałek. Oryginalnie powinna to być łyżeczka spirytusu)
  • zapach rumowy

 

Krem:

  • 1l śmietany kremówki 30 proc.
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • ½ szkl. dżemu wiśniowego (Oryginalnie marmolady wieloowocowej)

 

Przyrządzanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie nie przerywając ubijana dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia i kakao

Następnie ubijamy pianę i dodajemy do kakaowej masy. Delikatnie mieszamy.

Ciasto możesz upiec na dwa sposoby: jako jedno ciasto grubsze, które później będzie przekrojone, lub jako dwa oddzielne cieńsze placki jednakowej wielkości. Ja zrobiłam w jednej blaszce, ale następnym razem spróbuję w dwóch.

Ciasto pieczemy w temp. 190 stop. C około 20 minut (dodajemy 10 minut jeśli pieczemy jeden placek z całej porcji.).

Gdy placek się piecze przygotowujemy syrop, rozpuszczając i dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ubijamy bitą śmietanę. Dobrze aby ubita śmietana postała około 30 minut przed położeniem jej na ciasto

Gdy placki (placek) już są upieczone i wystudzone zabieramy się do nakładania poszczególnych warstw kremu i dżemu.

Jeden placek nasącz syropem i rozsmaruj na nim cienką warstwę dżemu, na niej bitą śmietanę. Przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij. Odstaw na chwilkę.

Teraz przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy umieść w rondelku, rozpuść i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotuj ją jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Gorącą polewę rozprowadzamy na cieście i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto jest pyszne, ale radzę poczekać jeden dzień, wówczas wszystkie składniki nabiorą aromatu i WZ-tka będzie jeszcze jeszcze lepsze.

Smacznego.