Dyniowe mufinki

Drukuj
1 2 3

Mufinki dyniowe robi się na prawdę bardzo prosto i bardzo szybko. Jest to smakołyk bez-jajeczny, więc nie trzeba trudzić się na ubijaniu piany :-). Wszystko można również przygotować za pomocą czterech rzeczy - miski do mieszania, łyżki, tarki i foremek. Przepis otrzymałam od mojej szwagierki, a przepisałam go ze starego zeszytu z przepisami. Gorąco polecam, zwłaszcza teraz gdy zaczyna się sezon dyniowy.

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 pełne szkl. dyni startej na dużych oczkach
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w misce.

Następnie dodaj olej i ponownie dokładnie wymieszać (konsystencja będzie mniej więcej "mokrego piasku" :-))

Na koniec do wymieszanej masy dodajemy utartą dynię i ponownie dokładnie mieszamy, aż zrobi się papka. Ja na koniec mieszałam ciasto ręką.

Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stop. C. Zamiast mufinek, można upiec ciasto w blasze (blaszka średnicy prodiża), wtedy jednak czas pieczenia wydłuża się do około 60 - 70 minut.

Po ostygnięciu można udekorować lukrem, czekoladą - kto co woli - polecam :-)