Dyniowe mufinki
Mufinki dyniowe robi się na prawdę bardzo prosto i bardzo szybko. Jest to smakołyk bez-jajeczny, więc nie trzeba trudzić się na ubijaniu piany :-). Wszystko można również przygotować za pomocą czterech rzeczy - miski do mieszania, łyżki, tarki i foremek. Przepis otrzymałam od mojej szwagierki, a przepisałam go ze starego zeszytu z przepisami. Gorąco polecam, zwłaszcza teraz gdy zaczyna się sezon dyniowy.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 2 pełne szkl. dyni startej na dużych oczkach
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w misce.
Następnie dodaj olej i ponownie dokładnie wymieszać (konsystencja będzie mniej więcej "mokrego piasku" :-))
Na koniec do wymieszanej masy dodajemy utartą dynię i ponownie dokładnie mieszamy, aż zrobi się papka. Ja na koniec mieszałam ciasto ręką.
Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stop. C. Zamiast mufinek, można upiec ciasto w blasze (blaszka średnicy prodiża), wtedy jednak czas pieczenia wydłuża się do około 60 - 70 minut.
Po ostygnięciu można udekorować lukrem, czekoladą - kto co woli - polecam :-)